De vita banden

I staden Prijedor, liksom en rad andra kommuner i västra Bosnien och Hercegovina, var icke-serber tvungna att bära vita band på armen, eller att ha en vit flagga på sina hus för att markera sin etniska och religiösa tillhörighet. Denna order gavs "av säkerhetsskäl" av den serbiska polisen som tog över staden. Detta var ett sätt att markera bosnijaker och kroater som skulle avrättas. (Läs gärna artikeln i Expo om vita band här)Till minne av denna tragedi gör vi vita band med texten "NEVER AGAIN" som stöd för mänskliga rättigheter. 2856 bosnijaker och kroater har bekräftats dödade med vita band på armen; 2425 är fortfarande försvunna;Initiativtagare och det vita bandets designer är konstnären Ida Dzanovic"Vita bandets dag" infaller söndagen den 31 maj, en dag efter seminariet i Kista Folkhögskola.Från muslimhat till folkmord

Innan kriget och folkmorden bröt ut i Bosnien och Hercegovina i början på 1990-talet, växte en kraftig och hatisk ton mot landets muslimer fram. Man använde sig av propaganda, konspirationer och grova anklagelser där muslimer generellt framställdes som skyldiga för alla historiska nedgångar på Balkan.

"Muslimerna är för många," "Muslimer har många barn," "Muslimer har under 800 år ockuperat Sarajevo," "Muslimer har en hemlig agenda för att bilda en islamisk stat," "Muslimer är ett hot mot serber," "Vi måste försvara oss från muslimer som har tagit över" etc.Den här retoriken känner vi igen och den blåser idag från olika håll, mest från högerextrema organisationer och partier inom hela Europa. I Sverige möter vi den här retoriken nästan varje dag, mestadels på nätet.Detta är endast några exempel på det som sades av krigsförbrytare, så som Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Vojislav Seselj och Slobodan Milosevic, som, enligt Haagtribunalen, är/var ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter. Krigsförbrytaren Biljana Plavsic avtjänade sitt 11 år långa straff i Sverige och blev känd för sin teori om att "muslimernas DNA försvagar den serbiska rasen" i samband med blandäktenskap. (Läs gärna i SvD:s artikel HÄR) När Ratko Mladic frågades om de tusentals människor som han dödat genom sina militära planer, svarade han: "Det var inte människor. Det var muslimer." (Läs gärna artikeln i Aftonbladet HÄR)Hatets kulmination mot en etnisk/religiös grupp är ett folkmord, något som kan inträffa var som helst och när som helst. Förintelsen är en tragisk historia med systematiska och industriella avrättningar som mänskligheten aldrig förr skådat. Men, Förintelsens sorgliga historia har gett oss viktiga riktlinjer inom mänskliga rättigheter, internationella lagar; bl a möjlighet att definiera och identifiera folkmord. Låt historien bli en viktig lärdom inom alla skolor och för alla generationer!Vi ser idag enorma hatvågor mot alla minoriteter i Sverige.Det är inte enbart hatet mot muslimer som vi alla måste kämpa mot.Hat mot romer, judar, samer, HBT-personer, människor med invandrarbakgrund, mörkhyade, kvinnor (mest feminister) och människor med funktionsnedsättning är oroväckande. Därför är det viktigt att vi lyfter upp frågor gällande hat och avhumanisering av olika grupper i samhället genom att använda den viktigaste plattformen, nämligen skolan som utgångspunkt.

Vi måste kämpa mot rasism oavsett från vilken sida den kommer ifrån för att hindra stora konsekvenser och brott mot mänskliga rättigheter.

Stå upp mot hatet och ge aldrig upp!